Hartcoherentie

Ons oer systeem is actief!

Het oer systeem is vaak onze redding bij acuut gevaar.   Het reflex- en het emotioneel brein werken samen en zorgen ervoor dat er een heel mechanisme in ons lichaam in werking treedt.   Het bloed gaat grotendeels naar de spieren en levensbelangrijke organen, extra suiker gaat naar de bloedbaan, adrenaline en andere hormonen komen vrij.  Dit geeft ons energie en brengt ons in een vecht – vlucht reactie. Denk maar aan de snelheid waarmee je je hand wegtrekt van heet water.

Toch is dit oer systeem ook actief als we lijden aan langdurige stress, angsten en emotionele conflicten.  Er is onvoldoende psychisch en lichamelijk herstel waardoor men uitgeput geraakt.    
Concentratiestoornissen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, depressies, darmklachten,  opgejaagdheid, moeheid, lage weerstand, een onbehaaglijk gevoel, prikkelbaarheid, sterk emotioneel zijn, burn-out, …. kunnen hiervan de gevolgen zijn.

Zenuwstelsel is uit balans

Er is geen evenwicht tussen het emotioneel brein en het verstand.  Vandaar dat we ons moeilijker kunnen concentreren en emotioneel reageren.  We bevinden ons in een neerwaartse spiraal.

Maar er is ook goed nieuws!
Dit proces is omkeerbaar als we ons  psychisch en lichamelijk kunnen herstellen.  Dit kan door de beoefening van hartcoherentie.

Wat is Hartcoherentie?

Het hart geeft meer signalen naar het brein dan omgekeerd.   Daarenboven kan men met een eenvoudige oefening het hartritme  in die mate beïnvloeden dat het hart zich niet meer in een  vecht – vlucht reactie bevindt, maar in een veilige modus.  Op dat moment geeft het hart signalen naar onze hersenen dat alles veilig is en brengt het hart evenwicht in ons brein en zenuwstelsel!

Hartcoherentie is deze bijzondere toestand waarin het hart zich in een veilige modus bevindt.

Vraagt hartcoherentie oefenen veel tijd? 
Je kan 3 maal per dag 6 minuten oefenen of 2 maal 10 minuten.  Deze korte tijd geeft je een kwalitatieve herstelfase met een 6 uur durend gunstig effect op lichaam en geest! 

Hoe weet ik dat mijn zenuwstelsel  in balans is ..?  
Hartcoherentie  is gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek.  Indien men de oefening doet zoals voorgeschreven, dan zal het hart zich naar een veilige modus begeven met gunstig effect tot gevolg. Hartcoherentie is ook meetbaar met biofeedback apparatuur.   
Deze apparatuur is speciaal ontwikkeld voor het meten van hartcoherentie en geeft je informatie over de toestand van je zenuwstelsel. 

Wat zijn de effecten van hartcoherentie training ?

 • Verbetering van concentratie en focus
 • Verhoging van creatief denken
 • Bevordering van rustgevoel en welbehagen
 • Verhoging van de veerkracht t.o.v. stress
 • Verandering van gedrag en denken in positieve zin
 • Bloeddruk regulerend, daling van hoge bloeddruk (stress gerelateerd)
 • Effect op hartritmestoornissen (stress gerelateerd)
 • Verhoging van weerstand tegen ziekten
 • Beheersing van angsten (angsten t.g.v. ziekten, faalangst, trauma’s, stress,… )
 • Ondersteunend effect bij  regulering van bloedsuiker waarden
 • Toename van performantie
 • Regulering van het lichaamsgewicht (emo-eten)


Stappen plan

Via een vierstappen plan – coaching traject leren we op een specifieke manier ademen waardoor het zenuwstelsel in balans komt en  de status van hartcoherentie bereikt. Via biofeedback meten we dit objectief en tastbaar. Tijdens dit traject krijg je het stressmechanisme in een heldere taal uitgelegd. Hartcoherentietraining is veel meer dan een stress-reductiemethode en is wetenschappelijk onderbouwd.