Het hyperventilatiesyndroom is een complex gegeven waar fysiologie en psychologie elkaar wederzijds sterk beïnvloeden. Door middel van ademhalingsoefeningen, relaxatieoefeningen vanuit de holistische aanpak van dit angst- en spanningssyndroom brengen we het lichaam en de geest terug in evenwicht.
Door middel van een breed perspectief van aandachtspunten en oplossingen richten we ons naar de somatische onverklaarbare lichamelijke klachten. Hiertoe behoren relaxatieoefeningen, het programma HPDP (hyperventilatie provocatie desensitisatie programma) om snel meester te worden over de klachten, het verhogen van het zelfbeeld, het ombuigen van angstige gedachten, alsook meerdere vormen van zelfzorg. Deze hoogst actuele en vaak miskende problematiek wordt op deze manier vanuit een totale visie aangepakt .
Het hyper ventilatie-syndroom geeft bij verschillende mensen vaak ook verschillende klachten. Sommige klachten zijn bij de ene persoon sterker aanwezig dan bij de andere. Maar de meeste mensen die in het syndroom van de chronische hyperventilatie zijn belandt, herkennen zich vrijwel altijd in de onderstaande lijst met klachten. De volgende verschijnselen zijn vrijwel zonder uitzondering in meerdere of mindere mate aanwezig:
- Wisselende mate van vermoeidheid
- Duidelijk verhoogde vermoeibaarheid
- Overgevoeligheid voor prikkels uit de omgeving, prikkelbaarheid t.o.v. dagelijkse verplichtingen “Ik wil wel, maar ik kan niet”
- Slaapstoornissen
- Concentratie- en geheugenstoornissen
- Beven
- Verhoogd transpireren of warmtestuwingen
- (Claustro) fobie, angst, paniekgevoelens
- Licht, onzeker, akelig gevoel in het hoofd (duizeligheid en soms ook draaierigheid)
- Benauwdheid en happen naar lucht
- Angst om flauw te vallen, om gek te worden of angst voor control verlies
- Hartbonzingen en hartoverslagen
- Pijn, beklemming op de borst, uitstraling naar een of beide armen.
- Wazig zien, geluiden van veraf horen
- Slappe, onzekere benen
- Koude of prikkelende handen en voeten
- Spijsverteringsproblemen
De symptomen en klachten veroorzaken fobische verschijnselen
Deze klachten treden vooral op in bepaalde situaties. Ze veroorzaken daardoor weer fobische verschijnselen. Sommige patiënten worden er ’s nachts mee wakker. Anderen krijgen het juist wanneer ze na een periode van actie rustig voor de tv zitten. Het merendeel ervaart klachten in de volgende situaties:
- Een winkel vol mensen
- De rij voor een kassa in de supermarkt
- Volle trams of bussen
- Liften en in tunnels
- In drukke bioscopen en schouwburgen, enzovoort.
Tijdens een paniek of hyperventilatie aanval maakt je lichaam heel veel adrenaline aan om te kunnen vluchten of vechten. Je lichaam brengt extra bloed naar de belangrijke delen zodat je het gevecht aankan, je zicht veranderd zodat je goed het gevaar kan zien, je bloeddruk en hartslag stijgt etc. En daarom zal jij dus ook niet flauwvallen, want om flauw te vallen heb je een lage bloeddruk nodig. Hoe meer stress jij voelt hoe kleiner die kans is… Alleen dat gevoel is verschrikkelijk beangstigend. En hoe vaker jij je gestress voelt hoe groter de kans is dat je dit blijft ervaren.