Voel je je ook benauwd bij het dragen van je mondmasker?

20 okt, 2020 |

Voel je je ook benauwd bij het dragen van je mondmasker?

Of het nu al dan niet efficiënt is in de strijd tegen corona, aan het mondmasker valt niet meer te ontsnappen. Steeds meer mensen krijgen te maken met klachten bij het langdurig dragen van hun masker, zeker wie al problemen heeft met de luchtwegen. Goed ademhalen blijft de boodschap, weet ademcoach Carlo Van Hulle.

De stress van het (vergeten) mondmasker

Onze gsm en portefeuille hebben we dagelijks op zak, nu ook nog een mondmasker. Welk gevoel heb je als je jouw gsm thuis bent vergeten: stress? Je gaat winkelen en je hebt jouw mondmasker vergeten: alweer een stressfactor. Welke gevoel geeft het dragen van een mondmasker jou? Je bril beslaat, je ademt anders, praten is moeilijk, bij iets drinken of eten zit het in de weg: heel wat lichamelijke ongemakken.


Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)
Deze lichamelijke klachten plaatsen we onder Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Bij een doktersbezoek vindt men geen aandoening die deze symptomen voldoende verklaart (vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, buikpijn, hartklachten, angsten,…).


De vicieuze cirkel van het hyperventileren
We komen in een vicieuze cirkel: door het beklemmend gevoel van het mondmasker ga je onbewust sneller ademen. Maar je gaat ook dieper en via de mond ademen. Dit sneller ademen noemen we hyperventileren. Je krijgt nog meer klachten en benauwdheid. Het is een terugkerende cirkel die zich versterkt.
Een snelle en oppervlakkige ademhaling zorgt ervoor dat ons lichaam in een staat van alertheid komt: onze stressrespons wordt geactiveerd! Ons lichaam gaat in een veiligheidsmodus om ons te beschermen tegen gevaar maar er is nochtans geen dreigend acuut gevaar (zoals bijvoorbeeld een grote boze hond die op ons afkomt). We kunnen ons niet meer ontspannen. Deze situatie zorgt ervoor dat er een onevenwicht ontstaat tussen de ideale verhouding van zuurstof en koolstofdioxide in ons bloed. Daardoor wordt er onvoldoende zuurstof afgegeven aan onze lichaamsweefsels (organen en spieren) en dit zorgt voor angst, vermoeidheid, gebrek aan focus en prikkelbaarheid.


Goed blijven ademen is essentieel
Goed blijven ademen is de boodschap: zacht door de neus inademen, zacht door de neus uitademen of traag uitademen door de mond. Leg een hand op de borst en de buik en voel hoe je met de buik ademt; (visualiseer een ballonnetje in de buik dat zacht opblaast en zacht leegloopt). Daarnaast bestaan er ook nog andere technieken om deze benauwdheid te doorbreken.
Het dragen van een mondmasker op zich zorgt ook voor angst in deze coronaperiode. Schrik voor de ziekte, onzekerheid in deze tijden van pandemie. Belangrijk is dat je steeds alert blijft en dat je de symptomen van Covid-19 niet mag verwarren met benauwdheid van het dragen van een mondmasker. Indien je twijfelt, laat je jezelf best onderzoeken door je huisarts. Het is en blijft belangrijk om dit onderscheid te maken!

Als ademcoach zie ik de laatste weken steeds meer cliënten die het niet evident vinden om dagelijks een mondmasker te dragen. Ze voelen zich benauwd, moe, hebben hoofdpijn en zijn soms duizelig. Bij heel wat mensen is het gebruik van een mondmasker in hun dagelijkse job verplicht (in de zorg, in het onderwijs, in de horeca, …). Voor velen is het toch niet zo evident om een mondmasker te dragen.

Auteur: Carlo Van Hulle