Een goede nachtrust is onmisbaar!

21 sep, 2023 |

Een goede nachtrust is onmisbaar!

Heb je (soms) ook last van een slechte nachtrust? Vaak is dat een tijdelijk en gelukkig eerder onschuldig probleem, maar een gebrek aan slaap kan op termijn ernstige gevolgen hebben. Onvoldoende en slecht slapen onderbouwt onze immuniteit en er moet zeker iets aan gedaan worden, weet slaapcoach Carlo Van Hulle.

De nacht als spiegel van de dag

Slaapproblemen nemen steeds meer toe. Ook het gebruik van slaapmedicatie verloopt elk jaar in stijgende lijn. Nochtans is elke mens een geboren slaper. Ook jij bent hierin geen uitzondering. Maar daarnaast hebben we ook een andere aangeboren eigenschap, onze stressrespons, die ons wakker houdt als we emotioneel of gestresseerd zijn, spanning voelen of geïrriteerd zijn.

Slecht slapen kan onze gezondheid en ons welzijn sterk beïnvloeden. We voelen ons suffer overdag, we kunnen ons minder concentreren op dagelijkse activiteiten, we zijn prikkelbaarder, hebben minder levensvreugde en onze weerstand voor ziektes vermindert. Niet te onderschatten in deze coronatijden, waarin onze immuniteit ook een belangrijke rol speelt!

Vicieuze cirkel

Daarnaast verliezen we het vertrouwen in een vanzelfsprekende nachtrust: we maken ons zorgen over het feit dat we al of niet de volgende nacht zullen slapen.  Hierdoor gaat het verstoord slaappatroon een eigen leven gaan leiden en raken we steeds meer in een vicieuze cirkel.

Een slaapstoornis situeert zich op 3 niveaus:

  • Het mentale: we verkrijgen geen rust in ons hoofd, hoe kunnen we dit piekeren verminderen? We staan teveel stil bij negatieve gedachten.
  • Het lichamelijke: het lichaam komt niet meer tot rust. Onze ademhaling is ontregeld.
  • Het gevoelsmatige: we kunnen moeilijk omgaan met spanningen, stress, angst en bezorgdheid.

Aanwezig zijn in het moment

Maar hoe we overdag omgaan met alles wat op ons afkomt, bepaalt de kwaliteit van onze nachtrust. Het is daarom belangrijk om met volle aandacht door het leven te gaan: aanwezig zijn in dit moment! Niet steeds met het verleden of de toekomst bezig zijn in je hoofd! Dit is nu eenmaal wat onze geest doet.

Hoe doen we dit?

  • Door overdag even een adempauze te nemen, door even te voelen hoe je ademt, door onze ‘aan’-knop op ‘pauze’ te zetten.
  • Door een gezonde maaltijd te nemen en heel bewust te proeven hoe bijvoorbeeld die appel smaakt: is die zuur of zoet?
  • Door te bewegen met een leuke wandeling in de natuur, en voel met jouw zintuigen: kijk rond, voel de wind op je aangezicht, ruik de bomen of planten. En je krijgt er bovendien een gratis vitamine D-bad bovenop. Lichaamsbeweging is het beste natuurlijke slaapmiddel dat bestaat. Denk hierbij aan het woord GAVE: onze Geest tot rust brengen – Ademhaling normaliseren – Voeding: groenten en fruit – Energie door te bewegen.

Het herwinnen van onze innerlijke rust

Doel is te groeien naar het herwinnen van innerlijke rust, een onmisbare voorwaarde voor een goede nachtrust. Deze filosofie heeft zijn efficiëntie bewezen in het omgaan met stress, negatieve gedachten en gevoelens.

Niet onbelangrijk is ook dat je meer inzicht krijgt in hoe je slaapprobleem is ontstaan, en hoe je dit verstoord slaappatroon onbewust gaat onderhouden. Door jouw vaardigheden hierin te verbeteren door middel van ademhalings- en ontspanningsoefeningen zal je een grotere innerlijke rust krijgen.

Positievere levenshouding

Door beter te slapen zal je overdag alerter en scherper worden, en krijg je een vrolijkere en positievere levenshouding. Je zal er beter (aantrekkelijker) uitzien: een goede nachtrust zorgt ervoor dat je minder stresshormoon(cortisol) aanmaakt. En bovenal: goed slapen verhoogt het libido zowel bij vrouwen als bij mannen. En tot slot : een goede nachtrust zorgt voor een langer leven, dit is door verschillende onderzoeken vastgesteld.

Nog enkele andere slaapadviezen

  • Ren niet op automatische piloot door de dag, maar wees je bewust wat je doet. Wees meer aanwezig bij wat je doet en vraag je af: moet het wel zo?
  • Zorg voor een rustig avondritueel. Het laatste uur een boek lezen, een bad nemen, een rustige wandeling (nu voor de avondklok!), yoga…
  • Zit het laatste uur van jouw dag niet aan de computer, tablet, of smartphone!
  • Geen koffie na 15 uur in de namiddag!
  • Wees je bewust van de negatief anticiperende gedachten zoals: wat als ik vannacht weer niet kan slapen, of wanneer ga ik eens goed slapen.  Maar wens voor jezelf een leuke gedachte, wens jezelf een goed nachtrust toe: ik kijk er naar uit om eens goed te slapen deze nacht!

Auteur: Carlo Van Hulle